Nagykapos és Vidéke Polgári Társulás

Az 1999-ben alakult NVT feladata: az Ung-vidék gazdasági erősítése, a kultúra- és a hagyományok ápolása, felnőttképzési programok kidolgozása és megvalósítása. Jelentősebb határon átnyúló projektek 2012-től: 1. Megújuló szakképzés, Partnerek: Inntek Nonprofit Kft. és NVT. Támogatási összeg: 103.360 EUR. A fenntartható fejlődéshez és hatékony energiafogyasztáshoz szükséges szaktudás fejlesztése a határmenti térségben, egyedi szakmai tananyag és oktatási módszertan kidolgozásával és a képzésekhez kapcsolódó demonstrációs központ kialakításával. 2. Határtalan vendéglátás, Partnerek: ÉMOR-TISZK Zrt. és NVT. Támogatási összeg: 170.937,16 EUR. A határmenti térség gazdasági versenyképességének növelése egy a határon átnyúló szakképzési együttműködés kialakításával a minőségi turizmus fellendítéséért. 3. Competency Centres for Cross-border Cooperation, Partnerek: TKKI, Nyíregyházi Igazgatóság, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász, Colegiul Technic “Unio-Traian Vuia”, Szatmárnémeti és NVT. Támogatási összeg: 366.138,71 EUR. Az együttműködés erősítése a képzés és a gazdaság között a munkerőpiac által orientált felnőttképzésben és szakképzésben. 4. HERBALAND, Partnerek: Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Budapest, Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, Tatabánya, Regionális Fejlesztési Ügynökség, Komárno és NVT. Támogatási összeg: 352.005 EUR. Határtérség gyógynövény-piacának feltérképezése, helyzetének elemzése, ennek alapján határon átívelő szaktanácsadási és képzési hálózat létrehozása. 5. FUTURE IN HEMP, INTERREG V-A SK-HU Területi Akciótervben 8 partner és az NVT partnersége. Támogatási összeg: 5.855.340,75 EUR. A fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása és a munkavállalói mobilitás támogatása.

Kult-túra Alapítvány

A 2005-ben alakult alapítvány célja:
– Az Észak – Magyarországi régió kultúrájának, közművelésének, az idegenforgalom fejlesztésének és az itt élők képzésének előmozdítása.
– A regionális kultúra megóvása, továbbélésének elősegítése, a lakossággal történő megismertetése.
– A térség hátrányos helyzetű rétegeibe tartozó embereinek felzárkóztatásában való közreműködés.
A legfontosabb feladatunk: kutatási tevékenységek – amelyek célja a keleti régió kulturális szokásainak és hagyományainak feltérképezése. Az utóbbi években két Tokaji Világörökségi kutatási projektben vettünk részt. Kulturális tevékenységeink elsősorban a határokon átnyúló kulturális cserék területén valósultak meg. E tevékenység részeként programok valósultak meg, amelyek a kulturális szakemberek számára bemutatták a Kárpát-medencei régiók ellátási rendszerét. Szolgáltatóként hat magyar EU program megvalósításában vettünk részt. Eddig nem vettünk részt határon átnyúló projektekben.